Få dit barn godt med ud af døren

19-11-2014


Har du daglige konflikter med dit barn?
Mange oplever daglige konflikter med Deres barn I hverdagen. Det kan der være mange årsager til, så som manglende overskud, travlhed I hverdagen eller måske kan det være fordi, at det er den samme måde som vi vælger, at gribe det an på, hver gang.
 

Hvad har vi selv lært?

Når konflikter opstår i hverdagen, så griber vi til de metoder som vi enten selv har lært igennem vores egen opdragelse eller, som vi bruger metoder som vi tror kan løse problemet. Det er desværre ikke altid, at det hjælper, og nogle gange kan vi være med til, at optrappe konflikten istedet for, at få den løst.

De samme handlinger skaber de samme resultater

Når vi gør det samme igen og igen, uden det virker, så har vi brug for, at finde andre måder, at gøre tingene på. Det kan ofte være svært, for når vi star midt I konflikten, så har vi ikke tid til, at opfinde noget nyt. Hvis vi har brug for, at gøre tingene på en anden måde, så må vi lave en plan og finde en metode eller lave en strategi, imens der er fred til det.

Hvad kan der gøres?

Hvis vi skal finde en ny måde hver gang vi skal handle I en konflikt, så er det et stort arbejde der skal gøres, derfor vil det forenkle vores hverdag, når vi kan bruge den samme metode I forskellige situationer.

Jeg vil her komme med et eksempel.

Dit barn skal I børnehave, men det vil hellere lege. Det er der ikke tid til, og I skal gøre Jer færdig nu, så du kommer til tiden på dit arbejde. 

Brug F.F.F.

1. Find ud af. – hvad der er sket, hvad barnet vil
2. Forstå dit barn. – hensigt og følelse
3. Find en løsning

FINDE UD AF:

Først skal du spørge ind til dit barns leg.
Dig: ”Er du lige i gang med, at lege med dukker?
Barn: ”ja” 
Dig: ”Leger du lige så godt nu?”
Barn: ”ja”

FORSTÅ HENSIGT OG FØLELSE:

Dig: ”jeg kan godt forstå, at du gerne vil lege videre, når du leger så godt!”
Dig: ”Det ser ud til, at du hygger dig lige nu, gør du det?”
Barn: ”ja”

FINDE LØSNING:

Dig: ”Vi skal i børnehave nu, hvornår kunne du tænke dig, at lege videre?”
barn: ”når jeg kommer hjem”
Dig: ”ja, det var en god ide, det må du meget gerne, så har du noget som du kan glæde dig til”

Ved at bruge denne model, så vil dit barn føle sig mødt ud fra hvad det er optaget af, og hvordan det har det lige nu. Barnet vil derfor samarbejde med dig, og lytte til det du siger. Det kan mærke, at det har din forståelse og at du ved hvordan det har det. Derfor vil dit barn nu gå med dig i stedet for mod dig. Det er bedst hvis dit barn kan finde en løsning, men ellers så hjælper du dit barn med at finde en løsning, som det også synes er en god løsning.

Denne metode tager ikke lang tid, at anvende, men den kan tage tid at lære. Den skal øves mange gange, og når du har lært, at bruge den, så vil du opdage, at den kan bruges i alle de situationer, hvor der ellers vil komme konflikter. Nu bliver der ingen taber, men to vindere, nemlig dig og dit barn.

I vil begge have positive følelser, og have det godt sammen!

HUSK! At øve er også at fejle, men det er den måde du lærer det på Øve - fejle, øve - fejle, øve – fejle   og så…… lige pludeselig er den der :)

Skriv din kommentar

Tilbage til oversigten