TEGNING ER GODT FOR HJERNEN!

26-01-2015


Idag skal jeg til Assens og holde foredrag om opdragelse. Det glæder jeg mig til, og jeg vil bl.a. komme ind på, hvorfor det er godt, at lære dit barn at tegne.

Mange børn kan ikke tegne, men alle børn kan lære det! 

 

Der er meget læring i, at kunne tegne. Det handler ikke kun om det billede som bliver skabt, men om, hvordan hjernen kan danne billeder, og hånden kan udføre det. Her er det hukommelsen der bliver udviklet. Det handler også om koncentration til, at sidde stille, som påvirker barnet indlæringsmuligheder. Derforuden påvirker den finmotoriske handling talens center, og påvirker derved sprogets udvikling.

Når man ikke kan tegne, så hænger det sammen med, at man er konkrettænkende, og når man skal tegne, så er det en abstakt handling. Vi kan altså ikke se det vi tegner, men må forestille os billederne inde i hovedet. hvis vi ikke kan danne et billede inde i hovedet, så kan vi ikke forestille os, hvordan det som vi vil tegne ser ud, og derfor kan vi ikke få det fra hovedet ned i hånden.

Derfor så må børn have noget at se efter, så de kan lære at tegne. Det kan fx være at du viser, hvordan man tegner et menneske. En enkelt tegning (gerne tændstikmand), så skal barnet tegne efter din tegning. Når det har noget, at kigge efter, så vil barnet få en oplevelse af mestring. Det vil altså vække en dejlig følelse af, at kunne, og vil motivere barnet til at tegne igen. Nogle børn skal have noget, at se efter mange gange før, at det selv vil kunne huske billederne inde i hovedet, og tegne efter hukommelsen. Andre skal kun se det nogle få gange. 

Børn bliver både i børnehaven og i skolen, ofte bedt om at lave en tegning. hvis de ikke kan tegne, så vil de opleve et nederlag, mange gange i deres liv, hvilket ikke er godt for hverken selvtilliden eller deres udvikling. 

Selv om du måske selv har svært ved, at tegne, og måske synes at du tegner grimt, så behøver man ikke, at være den store tegne mester for, at vise børn ganske enkelte grundmodeller til et hus, en bil eller en flyvemaskine. Når børn har tegnet grundtegningen, så kommer deres fantasi ofte i spil, og de bygger noget mere på tegningen. De er nemlig hjulpet på vej til, at kunne tænke abstrakt.

Det kan være både hyggeligt og sjovt, at sætte sig, og tegne med sit barn. Stil noget papir/malebog og nogle farver frem på en hylde i køkkenet, så både dit barn og dig selv har nemt tilgang til, at kunne tegne på papir og male i malebog. God fornøjelse!

Kærlig hilsen 

Birgit

 

 

 

 

Skriv din kommentar

Tilbage til oversigten